Svjetski dan voda 22. mart- sekcija Civitas

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 22. marta učenici/e sekcije Civitas Srednje medicinske škole Sarajevo su prisustvovali webinaru (on line diskusiji) u organizaciji Eko akcije o snadbjevanju vodom na području Kantona Sarajevo.

U diskusiji su učestvovali prof. dr. Muriz Spahić i Anes Podić koji su istakli koje su to glavne prijetnje i moguće posljedice ukoliko ne zaštitimo izvorišta. Iz opravdanih razloga ministrica pravde KS Lejla Salihagić – Brčić nije prisustvovala ovom webinaru. 

U diskusiji je istaknuto da se Sarajevo nalazi pred ekološkom katastrofom ukoliko odlučno ne zaustavimo neplansku gradnju u vodozaštitnim zonama. Također je istaknuto da vodozaštitna zona mora biti mnogo šira i obuhvatiti prostor planina Igmana i Bjelašnice.

Nažalost, naše vlasti i dalje dozvoljavaju devastaciju vodozaštitne zone. Po riječima Anesa Podića kantonalne vlasti mogu zabraniti svaku odluku nižih nivoa vlasti ukoliko je ugroženo zdravlje stanovništva.

Postavlja se pitanje zašto naše vlasti i dalje dozvoljavaju neplansku gradnju, iako je jasno da su moguće ozbiljne posljedice ukoliko adekvatno ne reagujemo. 

Učenice koji su predstavljali našu školu su Adna Halilović, Vildana Isanović, Emina Čorbo, Amina Tatlić, Edna Jusić i profesor Igor Smiljanić.