SVJETSKI DAN OSOBA SA DOWNOVIM SINDROMOM

Povodom Međunarodnog dana osoba sa Downov sindrom koji se obilježava 21. 3., članovi sekcije Mladi kroz život i ekologija sa voditeljima sekcije, noseći različite čarape dali su podršku osobama oboljelim od ove genetske bolesti.

Šarene čarape priča je o različitostima i jednakostima, a u današnjem svijetu bola jedino je važno da smo svi samo LJUDI!

Downov sindrom, poznat i kao trisomija 21, je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću cijelog ili dijela trećeg kromosoma na 21 paru, a višak, odnosno kopija, se pojavljuje slučajno.

Poremećaj je povezan s kašnjenjem u fizičkom rastu, karakterističnim crtama lica i blagim do umjerenim intelektualnim poteškoćama.

I sam način podizanja svijesti o Downovom sindromu nije slučajan, a zahvaljujući internetu i društvenim mrežama nošenje šarenih čarapa se proširilo po cijelom svijetu. Inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Učenici sekcije Crveni križ su napravili prezentaciju povodom Downov sindrom

https://docs.google.com/presentation/d/1nJxWhJlL-NXV1PLEGNDRN4Im1BLihWrVnUHxoEkQLYM/edit#slide=id.p