Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u

04.03. obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u

HPV, Humani Papillomavirus, pripada rodu papillomavirus, malim DNA virusima dvostruke kružne uzvojnice, bez ovojnice. Do sada je identificirano preko 100 ljudskih papilomavirusa, a 40 ih može inficirati genitalni trakt.

Najteža, ali ne i tako rijetka, posljedica infekcije HPV-om može biti i nastanak tumora. Tako se genitalni tipovi dijele u nisko i visoko rizične tipove – prvi su povezani s genitalnim bradavicama, a drugi s invazivnim karcinomom cerviksa, koji i jeste najčešće uzrokovan ovim virusom. Pored karcinom cerviksa ovaj virus može uzrokovati karcinome glave, vrata i grla.

Tipovi HPV-a koji inficiraju genitalni sustav primarno se šire spolnim putem. Samo rijetko, tijekom vaginalnog poroda, može doći do prijenosa virusa s majke na dijete, kada se kod djeteta mogu naći kondilomi u predjelu grkljana.

Srećom za nas, imamo već razvijene i dostupne HPV cjepiva koje se u svijetu već duže vrijeme koriste. Cjepiva su visoko efektivna kod preveniranja infekcija sa određenim HPV tipovima, kada se dadnu prije prvog doticaja s virusom. Zato se ova cjepiva preporučuju dati u dobi od 11 ili 12 godina, no mogu se primiti sve do 26. godine života.

Ovom predavanju prisustvovali učenici IV razreda, smjer MST, zajedno sa profesorima praktične nastave.