Evropska sedmica borbe protiv raka grlića materice 2021.godine

Prvi mjesec nove godine je idealna prilika da se poslože prioriteti te posveti posebna pažnja sopstvenoj dobrobiti, kao i dobrobiti ljudi oko sebe.

Evropska sedmica borbe protiv raka grlića materice se obilježava u mjesecu januaru. Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod ženske populacije. Rak grlića materice najčešće se javlja kod mlađih žena, odnosno između 35. i 50. godine života.

Januar/Siječanj se globalno obilježava kao Mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice, a članovi Komiteta za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, uključujući HIV i AIDS se ponosno pridružuju toj misiji i u 2021. godini.

Humani papiloma virus (HPV) se smatra za glavnog uzročnika ovog malignog oboljenja. Predstavlja grupu virusa koji izazivaju infekciju kože i sluzokože kod muškarca i žena. Razvija se u tankim , pločastim ćelijama koje se nalaze na koži, u ustima, grlu i na genitalijama.

Niskorizični HPV izaziva pojavu genitalnih bradavica (kondima), dok visokorizični HPV uključuje tipove 16 i 18 dovode do pojave cervikalne displazije tj. pretkancerozne promjene na grlići materice koje su 100% izlječive ako otkriju na vrijeme. Ovo maligno oboljenje, od kojeg u svijetu godišnje oboli oko 300.000 žena, u našoj zemlji se uspješno liječi, stoga je važno educirati se i pravovremeno preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem.

Zahvaljujući jednostavnim metodama testiranja i prevencije, nekadašnji karcinom sa najvišom stopom smrtnosti kod žena, danas je karcinom sa najvišom stopom izlječenja u svijetu.

Ovom sedmicom prenosimo poruku o značaju dostupnih mjera prevencije u cilju sprečavanja obolijevanja i umiranja od raka grlića materice. Neke od dostupnih, jeftinih i efikasnih mjera jesu:

PAPA test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih ćelija rodnice, grlića maternice i kanala grlića maternice. Uzorak ćelija zatim se šalje u citološki laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom. PAPA test služi za otkrivanje promjena na ćelijama grlića maternice.

Jasmina Pleho, prof je pripremila edukativni materijal kako bi se skrenula pažnja svim osobama zrele životne dobi na važnost svakodnevne edukacije i prevencije, jer rak grlica materice je od najčešćih malignih oboljenja kod ženske populacije.