Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara - "Naše sestre . Naša budućnost "

12.5.2023 godine

Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara se obilježava 12. maja svake godine u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva,koja je u XIX  stoljeću inicirala  profesionalno obrazovanje sestara, te u Londonu 1860. godine otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Na ovaj važan datum u sestrinstvu, zdravstveni profesionalci i javnost se osvrnu na rad i ulogu medicinske setre-tehničara u zdravstvenoj njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara-tehničara.

Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku, a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju ili znanje.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva je "Naše sestre. Naša budućnost.

Medicinska sestra-tehničar, danas osim posjedovanja stručnog znanja i vještina mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama. Medicinska sestra-tehničar treba pokazati empatiju , biti spremna prihvatiti odgovornost, raditi samostalno i timski.

Uspješno školovanje i iskrene čestitke budućim kolegama!