1.decembar - Dan borbe protiv HIV infekcije

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava 1. decembra širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, poticanja napretka u prevenciji, liječenju i skrbi osoba zaraženih HIV/AIDS-om.

Kratica HIV dolazi iz engleskog jezika i označava Human Immunodeficiency Virus, odnosno virus koji uzrokuje sindrom stečenog gubitka imuniteta, bolest poznatu pod nazivom AIDS (engl. Acquired Immunodeficiency Syndrome).

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju, sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja.

Ove godine je Web sekcija poručuje da se akcent borbe naglasi na suosjećanja sa djecom koja su zaražena AIDS-om  a nisu imala izbora. U najvećem broju slučajeva radi se o djeci zaraženih od majke. Zaraza je uslijedila prije poroda, za vrijeme poroda ili dojenjem. Djeca koja su zaražena HIV-om često nisu tema kojoj se posvečuje javnost. Njihove porodice često  taje da su djeca zaražena jer žele spriječiti da se djeca ne izoluju u okolini, dječjim vrtićima ili školama, što bi za posljedicu moglo imati stigmatizaciju. To je jedina bolest kod koje se djeci redovno ne stavlja dijagnoza. Ova bolest je još uvijek ne izlječiva, pa tako oboljeloj djeci od AIDS-a treba dati veliku podršku i  ne treba ih osuđivati zbog ove bolesti. Zato ovaj dan posebno posvetimo djeci koja su oboljela od AIDS-a jer oni nisu imali izbora.

Do 01.12.2020. godine, u Federaciji BiH je registrirano 249 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 105 razvilo AIDS, a u istom razdoblju 52 oboljele osobe su umrle. U 2020. godini, u Federaciji BiH je 12 novodijagnosticiranih, od čega su 4 oboljela razvila AIDS.

86,7% registriranih osoba sa HIV infekcijom su muškog, a 13,2% ženskog spola. Najveći broj registriranih infekciju su dobili u dobi od 20-29 godina (32,2%), zatim u dobi 30-39 godina (31,5%) i u dobnoj skupini 40-49 godina (23,2%).
Prosječna dob oboljelih je 35,4 godina (raspon od 4.68 g).

Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva dominantan način zaražavanja HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos i to homoseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima– MSM) 52,4% i heteroseksualni s 40,8%. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast infekcije HIV-om među MSM populacijom, s najvećim zabilježenim brojem slučajeva u 2019. godini (19 slučajeva). Za 6,3% slučajeva način zaraze HIV-om je bio injekcionim korištenjem droga (nesterilan pribor).

1.decembar - Dan borbe protiv HIV infekcije u našoj školi je prigodnim aktivnostima obilježen kroz različite aktivnosti sekcija:

- Članovi Biološke sekcije vezano za 1. decembar izradili su plakat i prezentaciju koja se može pogledati OVDJE

- Članovi sekcija:  Mladi kroz život i ekologija,  Laboratorijska sekcija i sekcija Prva pomoć i u školi organizovale podjelu brošura i crvenih vrpci. Laboratorijska sekcija pripremila je letak koji sadrži rezultate ankete koja je sprovedena među učenicima IV razreda naše škole i u ASUBiH (učenici koji ne pohađaju škole zdravstvenog usmjerenje). Rezultate ankete možete pogledati OVDJE

- Članovi navedenih sekcija, kao i sekcija Zdravstveno prosvjećivanje,  izradili su različite edukativne i informativne plakate koje su postavili u holu škole.

-Članovi sekcije Crveni križ pripremili su referat na ovu temu koji je pročitan u svim razredima škole