Svjetski dan borbe protiv raka

Svake godine, 04. februara/veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

Tim povodom su članovi sekcija Crveni križ,  zajedno sa članovima sekcije Prve pomoći učestvovali su u online predavanjima putem zoom aplikacije, koje su se odnosile na ovaj bitan dan.

Od malignih neoplazmi u svijetu godišnje umire oko 9,6 miliona ljudi, te rak predstavlja drugi uzrok smrtnosti. Jedna od šest umrlih osoba umire od raka. Predviđanja su da će do 2030. taj broj narasti na 13,2 miliona, dok će broj oboljelih biti 21,7 miliona ljudi godišnje.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, maligne neoplazme pluća, prostate, debelog crijeva, želuca i jetre najčešći su tipovi kod muškaraca, dok su maligne neoplazme dojke, bronha i pluća, grlića i tijela maternice i štitnjače najčešći kod žena.

Između 30% i 50% smrti od malignih neoplazmi  moglo bi se spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.

Preporuke za reduciranje ključnih faktora rizika mogu pomoći u prevenciji malignih neoplazmi:

– Prestanak pušenja

– Ne izlagati se duhanskom dimu u svom domu ili na radnom mjestu,

– Održavati prikladnu tjelesnu težinu,

– Hraniti se zdravo,

– Vježbati i kretati se,

– Ako konzumirate alkohol, smanjite unos i budite umjereni,

– Zaštita od UV izlaganja, naročito djece i osjetljivih skupina

– Zaštita od profesionalnih faktora rizika na radnom mjestu

– Cijepljenje djece protiv hepatitisa B (novorođenčad)

– Žene mogu dojenjem i ograničavanjem trajanja hormonske nadomjesne terapije smanjiti svoj rizik nastanka raka

– Sudjelovanje u programima za rano otkrivanje raka debelog crijeva (muškarci i žene), dojke (žene) i vrata maternice (žene).

 

Deset najčešćih lokalizacija raka u muškaraca u Federaciji BiH u 2018. godini čine 71,5 % svih registriranih slučajeva raka u muškaraca. Prema lokalizaciji, vodeći su rak disajnog sustava (pluća, bronh, traheja) koji čini (21,6 %), zatim rak prostate (13,7 %), rak debelog crijeva (7,0 %) od svih novodijagnosticiranih neoplazmi u muškaraca.

Deset najčešćih lokalizacija raka u žena u Federaciji BiH u 2018. godini čine 65 % svih registriranih slučajeva raka u žena. Prema lokalizaciji, vodeći su rak dojke (23,4 %), zatim rak disajnog sustava (pluća, bronh, traheja) (7,4 %), rak tijela maternice (7,0 %) od svih novodijagnosticiranih neoplazmi u žena.

 

Posebna pažnja se odnosi na prioritetne intervencije kao što su:

  • Edukacija i informisanje stanovništva sa ciljem samokontrole, samozaštite, promjene ponašanja i reduciranja faktora rizika
  • Rano otkrivanje malignih neoplazmi putem organiziranih sistemskih skrininga koji treba da obuhvate barem 75% populacije i rana dijagnostika oboljenja
  • Dostupna terapija multidisciplinarnog tipa (operativni tretman, lijekovi, hemoterapija, radioterapija)
  • Dostupna i efikasna palijativna njega sa ciljem poboljšanja kvaliteta života pacijenata i njihovih porodica.