FILM - "Leptir"

Učenici naše škole online su mogli pogledati film „Leptir“ koji za koga je scenario napisala učenica naše škole Amna Mulić, govori o rodnim streotipima. Takođe, u filmu su i glumile naše učenice, a urađen je u suradnji sa Narko-ne. Rodni stereotipi ograničavaju razvoj različitih sposobnosti dječaka i djevojčica, mladića i djevojka jer otežavaju postizanje uspjeha u području koje se smatra da je vezano uz određenu rodnu ulogu. Oni su ozbiljna prepreka za postizanje stvarne ravnopravnosti spolova te potiču diskriminaciju na temelju spola. Takvi stereotipi mogu sputavati razvoj prirodnih talenata i sposobnosti djevojčica i dječaka, djevojaka i mladića, njihove obrazovne i profesionalne sklonosti i iskustva, kao i općenito njihove životne prilike.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day nastao je 2007. godine u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. U znak podrške učenici iz njegovog odjeljenja sljedećih dana počeli su dolaziti u školu obučeni u ružičaste majice te time simbolično ukazali na problem vršnjačkog nasilja. Upravo te ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, a poslije i međunarodno prepoznate i priznate obljetnice. Dan ružičastih majica obilježavamo zadnje srijede u februaru.

O filmu je napisala scenaristica Amna Mulić:

Film „Leptir“ fokusirao se na dva lika – djevojku koja se počela baviti boksom, zbog čega su je prijateljice zadirkivale, da nikada neće naći momka, da je to „muški sport“...što aludira na rodne podjele u društvu – da poslovi, sportovi, zanimanja mogu imati rod, te momka koji čita i piše poeziju, koji također biva ismijan od strane svojih prijatelja  (kako poezija nije zanimacija za muškarce). Oboje nastavljaju da se bave svojim strastima i bez obzira na okolinu uspijevaju u borbi protiv socijalnih osuda. Željela sam filmom da istaknem da pravila, standardi i norme koje nam društvo nameće ne moraju nužno biti ispravni jer impliciraju da nismo individualni, a ne postoje dva ista leptira. Ponekad je mišljenje i odobravanje jedne osobe u našem životu vrednije nego mnoštvo tuđih mišljenja. 

Rodni stereotipi su nešto sa čime se susrećemo svakodnevno i mislim da nažalost svako od nas u toku svog odrastanja doživi neki oblik vršnjačkog nasilja. Ovaj film aludira upravo na to da  je važno da budemo podrška jedni drugima, da guramo jedni druge naprijed, da podržavamo talente drugih, tuđi rad, te  da poštujemo tuđa mišljenja.  Treba ukazati i na to da je važno da pokušamo apsolutno iskorijeniti diskriminaciju i predrasude koje su nam nametnute od strane društva. 

Važno je da se govori o tome jednako koliko je važno da se sprovodi, da se govori o rodnoj neravnopravnosti, o kao što sam već rekla, podjelama na muške i ženske stvari, te da se oba spola jednako poštuju u svim životnim poljima i uvažavaju.

FILM MOŽETE POGLEDATI OVDJE