Svjetski dan borbe protiv dijabetesa 2019

14. novembra 2019.god. tradicionalno je obilježen  Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, na temu „Porodica i dijabetes“ .

Na poziv Udruženja dijabetičara i naša škola se pridružila  obilježavanju ovog dana, tako su na Trgu djece Sarajeva , učenici naše škole i članovi sekcije   Zdravstveno prosvjećivanje,  učestvovali u nizu aktivnosti kao što su mjerenje šećera u krvi građanima, podjela edukativnog materijala itd. Učenici su bili u pratnji profesora Altijane Dizdarević, Jasmine Pleho i Elvedine Mukače.

Članovi sekcije Mladi kroz život i ekologija, sa voditeljima sekcije, posjetili su i podržali razne organizacije na platou ispred BBi-a centra i tim povodom pogledali dokumentarni  film „Siguran ispod duge.“

U isto vrijeme na inicijativu Udruženje medicinskih sestara i tehničara FBiH u saradnji sa Roche diabetes, poliklinikom Sanasa i Bingo tržnim centrima organizovano je obilježavanje ovog dana u Alta shoping centru. Članovi sekcije Mladi kroz život i ekologija sa prof. Belmom Omerhodžić Sokolović i Ilvanom Zukanović odazvali su se pozivu organizatora i aktivno sudjelovali u besplatnom mjerenju krvnog pritiska,  razinu glukoze u krvi, dijelili voće i savjete.

Svim pacijentima koji su imali povišene vrijednosti  šećera u krvi, a registrovani su dijabetičari, učenici su u saradnji sa organizatorima poklanjali savremene glukomjere.