Škola aktivnih građana 2022

Učenici/ce
JU Srednja medicinska škola Sarajevo su u periodu od 17.6 - 19.6 2022. godine učestvovali u radu ljetne škole pod nazivom "Škola aktivnih građana".

Ovaj projekat je organizovan od strane Udruženja izbornih zvaničnika, Agore i Ambasade Republike Češke. Cilj kampa je da mlade osposobi i pripremi za ulogu aktivnih građana. Njihov zadatak je da unutar svoje lokalne zajednice (škole) identifikuju jedan problem, a zatim i osmisle i provedu aktivnosti koje će uticati na rješavanje istog. Sve to će morati realizirati u okviru projektnih aktivnosti za koje će morati napisati i prijedlog projekta koji će biti podržan odgovarajućom finansijskom podrškom. Učenici također imaju zadatak da edukuju i uključe veći broj svojih vršnjaka u realizaciju aktivnosti koje će biti realizirane u mjesecu septembru i oktobru 2022. godine.
Nakon povratka, učenici su izrazili svoje zadovoljstvo, organizacijom i realiziranim aktivnostima koji su evidentno podigli nivo njihovih znanja, vještina i sposobnosti u pravcu aktivnog učešća u radu lokalne zajednice.
Učenici koji su predstavljali Srednju medicinsku školu su :
Anes Škamo - IIId
Tarik Osmić - IIIf
Nedžma Kilalić - IIb
Ela - Leila Mehmedagaić -Id
u pratnji profesora Igora Smiljanića.