“Seeking justice: from Nuremberg to The Hague”

U periodu od 01. - 03.10.2023. godine profesor naše škole Igor Smiljanić učestvovao je na međunarodnoj radionici pod nazivom “Seeking justice: from Nuremberg to The Hague”.
 
 
Ova radionica je imala za cilj podsticanje saradnje među zemljama koje su iskusile ratna razaranja, ali i približavanje međunarodnog krivičnog prava i pravde (koncepti i konkretni mehanizmi) edukatorima iz cijele Evrope. Tokom ova dva radna dana nastavnici/ce iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije ali i iz Amerike i Nizozemske su imali priliku da iz prve ruke saznaju o historiji i evoluciji međunarodnog krivičnog prava, Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Domaćini iz EuroClio - European Association of History Educators su nastavnike/ce upoznali i sa projektom „JustNow – koji se bavi nastavnim alatima i materijalima za obuku o zaštiti ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Istraživanje metodologije korištenja usmene istorije i svjedočenja svjedoka u nastavi; obrazovne i vremenske karte o temama vezanim za ljudska prava; unapređenje vještina kritičkog mišljenja učenika kroz deliberativne i participativne metodologije usmjerene na razbijanje složenih tema na pristupačan način; upravljanje učionicom i emocijama učenika kada se raspravlja o teškim temama kako se ne bi obeshrabrilo, naglašavajući umjesto toga važnost i moć individualnog izbora i sposobnosti odgovora kada se suoči sa (etičkim) dilemama i pitanjima od globalnog značaja.

-Sve ovo naravno ne bi bilo moguće bez organizacije Muzej ratnog djetinjstva koji su bili organizatori, ali i podrške Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS,  Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, kao i JU Srednja medicinska škola Sarajevo kojima se ovim putem zahvaljujemo, istakao je profesor Smiljanić.