Projekta "Planinarsko - ekološke sekcije srednjih škola Općine Centar Sarajevo" - PLANINARENJE

Dana 27. 9. 2023. godine

 u okviru projekta "Planinarsko - ekološke sekcije srednjih škola Općine Centar Sarajevo" u organizaciji UDRUŽENJA EKOLOGA „ARBORETUM – BOTANIČKA BAŠTA“, u prostorijama naše škole organizovana su edukativna predavanja iz oblasti ekologije i  planinarstva na kojima je prisustvovalo 40 učenika škole.

Planinarsko-ekološku obuku kroz predavanja i razgovor održali su profesor ekologije Adnan Bilajac i Šabić Husein predsjednika Komisije za planinarske vodiće u Planinarskom savezu BiH koji je govorio o osnovama planinarstva i iznio osnovna načela ponašanja tokom planinarenja.

Dana 4.10.2023.godine organizovan je planinarski pohod za 120 učenika iz JU Srednja medicinska škola Sarajevo, JU Druge gimnazije Sarajevo i JU Prva gimnazija Sarajevo. 40 učenika iz naše škole koji su prošli teorijsku obuku, učestvovali su u pohodu koji se sastoji od prevoza do Uževice, a nakon toga obilazak planinarsko – edukacione staze „Alex Langer“ koja  je kružnog toka i dužine 12,5 kilometara. Na stazi se nalazi planinarski dom Bukovik gdje su učenici imali priliku da se odmore i popiju planinski čaj. Poslije odmora krenulo se u obilazak vodopada Skakavac i nakon toga na polaznu tačku na Uževici.

Voditelji organizacije predavanja u školi i realizacije planinarsko-ekološkog pohoda ispred naše škole bile su profesorice Omerhodžić – Sokolović Belma i Zukanović Ilvana