Poziv na učešće: Dan sigurnijeg interneta 2022

Dan sigurnijeg interneta u našoj školi obilježavamo skoro cijelu deceniju.

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija. Obzirom da su se brojni aspekti ljudskog života digitalizirali, problematika sigurnog i odgovornog korištenja interneta i digitalnih tehnologija je relevantnija nego ikada do sada.

Dan sigurnijeg interneta 2022. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet“ ("Together for a better internet") dana 8. februara/veljače. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2011. godine na Centra za sigurni internet u BiH, koji Vas ovim putem poziva da se pridružite obilježavanju ovog značajnog dana.

OVDJE se može pogledati dopis za osnovne i srednje škole u BiH, a poster najave SID2022 bit će dostupan na  www.sigurnodijete.ba.

Dan sigurnijeg interneta obilježavamo sa ciljem promocije sigurne i pozitivne upotrebe digitalne tehnologije, posebno među djecom i mladima i ima za cilj stvaranje sigurnijeg i boljeg interneta.

Ovaj dan poziva na odgovorno korištenje tehnologije, sa poštovanjem, kritički i kreativno.

Pozivamo učenike da istraže platformu www.sigurnodijete.ba kako bi se bolje pripremili za takmičenje, a za najuspješnije pripremljene su vrijedne nagrade.

Dakle, učešćem u kvizu na dan 8. februara u vremenu od 9:00 do 19.00 h uz osvojenih 80% bodova ulazite u konkurenciju za vrijedne nagrade.

Sretno!

#Surfajsigurno

www.sigurnodijete.ba.

 

 

 Dipl.ing.el. Belma Mehanić – Kapo, prof.