Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci (Elizabeth Garrett Anderson)

Šta je to 11. Februara ?

Postizanje ravnopravnosti spolova gotovo je univerzalno prepoznato kao izuzetno važan i zahtjevan poduhvat.. S namjerom ostvarenja ravnopravnosti spolova, a posebno s ciljem prepoznavanja temeljne uloge žena i djevojaka u STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područjima znanosti.
11. Februar  je odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda proglašen je Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci. Cilj je ovog obilježavanja potaknuti što više žena i djevojaka na uključivanje u znanost, promovirati razvoj karijere u znanosti i povećati svijest o doprinosu žena u znanosti.

UPRAVO BI  ELIZABETH ANDERSON MOGLA BITI VAŠA INSPIRACIJA !!!

Ko je bila Elizabeth ?

Elizabeth je bila engleski doktor  i sufražist. Bila je prva žena koja je u Britaniji kvalifikovana kao ljekar i hirurg. Bila je suosnivačica prve bolnice u kojoj su radile žene, prva dekanica britanske medicinske škole, prva žena u Britaniji koja je izabrana u školski odbor i prva žena gradonačelnica u Britaniji. Uprkos preprekama u Britaniji u 19. vijeku, Elizabeta je bila prva otvorena žena koja je dobila britansku medicinsku kvalifikaciju (1865.), prva žena članica Britanskog medicinskog udruženja (1873.) i su osnivala je prvu bolnicu u kojoj su u potpunosti radile žene (1872. ), gdje je kasnije izvela velike hirurške zahvate. Elizabeth je utrla put ženskoj medicinskoj obuci u Britaniji, a 1876. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu je donesen zakon kojim se ženama dozvoljava ulazak u medicinsku profesiju.

 

"Pitala sam oca zašto su medicinske sestre (žene) uvijek radile odvratniji posao od doktora (muškaraca).

                                              Nije mi mogao dati odgovor"

-Elizabeth Garrett Anderson

 

              

Radili: Rijad Omerović i Merisa Smailbegović,
Laboratorijska sekcija