DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica 

(engl. Pink Shirts Day), poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja (engl. Anti-Bullying Day) je dan posvećen promociji borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja koji se obilježava širom svijeta. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. pokrenula grupa aktivista u gradu Berwick u kanadskoj provinciji Nova Škotska nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici.

Dan ružičastih majica obilježava se zadnja sedmica u mjeseče februaru. Ovim povodom je pokrenuta je akcija u našoj školi - "Budi drug i pokreni krug" u kojoj učenici trebaju pogledati pripremljeni sadržaj (videa i prezentacije) na istoimenu temu. Učenici imaju zadatak da ono što im se najviše svidi podijele na svojim društvenim mrežama te tako pokrenu krug koji će omogućiti da I drugi mogu saznati više o ovoj temi, Ovo je jedan vid rada i na prevencije vršnjačkog nasilja.

Materijal je nastao u suradnji sa "Narko-ne", a jednu prezentaciju uradila je profesorice Alme Ahmethodžić;

- Plakat za akciju "Budi drug pokreni krug";

- Plakati sa osnovnim informacijama o Danu ružičastih majica.

Pozivamo sve učenike i profesore da ovim povodom,  22.2.2023.godine. obuku ružičaste majice i podrže akciju naših učenika. Ovaj dan će se u našoj školi na odmorima puštati odabrana muzika kako bi se skrenula pažnja na problem vršnjačkog nasilja, a pored ovoga će se pisati poruke protiv ove pojave

 

Materijal koji se može pogledati i dalje dijeliti nalazi se u nastavku:

ASERTIVNA KOMUNIKACIJA

RJEŠAVANJE PROBLEMA

GLASINE I ODNOSI

EDUKATIVNI PLAKAT

POSTER

PREZENTACIJA