Svjetski dan jabuke

Svjetski dan hrane obilježava se 16.oktobra, a Svjetski dan jabuke 20.oktobra. Tim povodom članovi Ekološke sekcije i sekcija Borba protiv ovisnosti, Zdravi životni stilovi te Geografske sekcije sa voditeljima sekcija Omerhodžić – Sokolović Belma, Zukanović Ilvana, Kadribašić Ribana i Kaljanac Sabinom organizovali su niz aktivnosti.
Članovi Geografske sekcije i odjeljenja IId sa  prof. geografije Kaljanac Sabinom, na času geografije obilježili su ovaj dan izložbom. Učenicima i uposlenicima škole predstavili su se proizvodi od jabuke koje su napravili sami učenici. Na izložbi su bili ponuđeni  prirodni  sokovi od jabuke, razne vrste kolača, čajevi, pekmezi, kompoti od jabuke, džemovi i svježe jabuke. Obilježavanjem ovog datuma učenici su imali priliku da saznaju koju ulogu jabuka ima u zdravoj ishrani, spoznaju ljekovito svojstvo jabuke , vitamine i minerale koje ona sadrži. Ovom prilikom učenici su stekli i  naučili vrijednosti timskog rada. Učenice IId su pripremile  multimedijalnu prezentaciju koja je imala poruku „Uloga jabuke u zdravom životu“. Času geografije su prisustvovale   pomoćnica direktora Šukalo Subha  i profesorica Odobašić Dženana. 19. oktobra članovi  sekcija: Ekološka, Borba protiv ovisnosti i Zdravi životni stilovi,  organizovali su štandove na kojima su se dijelile jabuke i proizvodi od jabuka.  Učenici su na simboličan način podsjetili na važnost zdrave ishrane kao i koje bogatstvo pruža samo jedna namirnica - jabuka koja je izuzetno bogata antioksidansima i fitohemikalijama. Postoji izreka koja kaže: „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!“