MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA 12. MAJ 2022.

Danas se obilježava "Međunarodni dan sestrinstva".

Povodom "Međunarodnog dana sestrinstva" širom svijeta će se iskazati poštovanje i zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima, a naročito onima koji su smjelo stajali uz bolesničke postelje na rubu života i smrti.


Ove godine, Međunarodno vijeće medicinskih sestara - tehničara (The International Council of Nurses - ICN), ovaj dan obilježava pod sloganom:


"Sestrinstvo: Glas koji vodi - Unaprijediti zdravstvo u svijetu kroz ulaganje u sestrinstvo i poštivanje prava medicinskih sestara - tehničara " s posebnim naglaskom na potrebu zaštite , podrške i ulaganja u profesiju MST, kako bi se ojačali zdravstveni sistemi diljem svijeta.


Međunarodni dan sestrinstva obilježava se u čitavom svijetu kako bi se odalo priznanje za neprocjenjivi doprinos medicinskih sestara i tehničara svojim radom.


Ovogodišnja tema ukazuje i na važnost obrazovanja medicinskih sestara kroz redovno obrazovanje kao i kontinuirano edukacije kako bi skupa i obrazovni i zdravstveni sistem izgradili dovoljno jak "workforce" izvrsnih, visokokvalificiranih MST. Nastoji se usmjeriti sva moguća pažnja na potrebu za pružanjem podrške, zaštite i naglašavanja važnosti investiranja u profesiju medicinskih sestara i tehničara kako bi se u konačnici ojačao i sam zdravstveni sistem u cjelini. Ova tema se svuda u svijetu trenutno koristi kao prilika i poziv na investiranje u obrazovanje medicinskih sestara – tehničara, stručno osposobljavanje i praktičnu nastavu, povećanje zapošljivosti, te investiranje u liderstvo medicinskih sestara i tehničara kroz menadžment.
Srednja medicinska škola Sarajevo dugi niz godina obrazuje zdravstveni kadar i radi na napretku školovanja od samog momenta zasnivanja 1946.-te godine pa sve do danas. Sigurno je i to da mi kao ustanova u velikoj mjeri doprinosimo vrijednostima društva, te možemo biti ponosni na to.

U nadi da će zdravlje čovjeka, zdravstveni sistem i zdravstveni radnici u budućnosti dobiti zasluženu poziciju u sistemu društvenih vrijednosti ostaje nam da kao kolektiv podržimo svojim znanjima buduće generacije medicinskih sestara i tehničara.
U zdravlje svima i posebne čestitke diplomiranim medicinskim sestrama, magistrima sestrinstva i zdravstvene njege kao članovima našeg kolektiva.

Na Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara JU Srednja medicinska škola Sarajevo obilježava 12. maj u prostorijama škole kroz aktivnosti koje su realizirali učenici sekcija: Prva pomoć i Mladi kroz život i ekologija sa profesoricama Rogo Ajetom, Omerhođić Sokolović Belmom i Kadrić Ajlom. Za učenike škole su pripremljeni slatkiši sa edukativnim porukama koje imaju za cilj promociju Sestrinstva kao profesije. Na ovaj način se promovirala jedna od najhumanijih profesija.

 

Koordinator za MST: Naida Đozić
Profesorice praktične nastave: Rogo Ajeta, Omerhodžić Sokolović Belma i Kadrić Ajla

 

"Prečesto podcjenjujemo snagu dodira, osmijeha, ljubazne riječi, uha za slušanje, iskrenog komplimenta ili najmanjeg čina brige, a sve to ima potencijal da preokrene .“

Leo Buscaglia