J.U. Srednja medicinska škola Sarajevo

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
GOSTOVANJE NA BHT1 PDF Ispis E-mail
Autor Igor Smiljanić   
Ponedjeljak, 15 April 2019 12:34
Učenici/e sekcije Civitas Srednje medicinske škole Sarajevo i Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo su u sklopu nastavnog predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava i praktičnog dijela predmeta "Projekt građanin" pokrenuli peticije protiv zagađenosti zraka i ispred zgrade zajedničkih institucija pozvali javnost da podrže njihovu akciju.
Analizirajući problem zagađenosti zraka učenici Srednje medicinske škole su došli do saznanja da ne postoje "pragovi indeksa", te da do sada u Federaciji BiH nije bilo propisano indeksiranje kvalitete zraka (AQI) i da indeksiranje u FBiH vrše neke organizacije na osnovu modela koji nisu potvrđeni u važećim Federalnim propisima iz oblasti zaštite zraka, te se ne mogu smatrati mjerodavnim. 

Bitno je naglasiti da je izvršeno smanjivanje pragova upozorenja i uzbune za PM10 čestice u Kantonu Sarajevo i da sada ono iznosi:  

Prag upozorenja za PM10 čestice sada iznosi 150 μg/m3, a prag uzbune 300 μg/m.

("Službene novine Kantona Sarajevo" broj 53/18).

Sa ovim novim mjerama nadležni u Kantonu Sarajevo sada mogu da reaguju ranije i na vrijeme spriječe situacije kada je indeks kvalitete zraka dostizao i do 500 μg/m, provodeći plan interventnih mjera. 

Potrebno je i javnost upoznati sa ovim novim mjerama i uskladiti ih sa važećim dokumentima jer se primjećuje njihova neusklađenost, što dovodi do neefikasne provedbe plana interventnih mjera.

Također je potrebno u što skorijem periodu propisati indeksiranje kvalitete zraka (AQI) i usvojiti pragove pripravnosti, upozorenja i uzbune za cijelu FBiH.

Ovim putem Vas pozivamo da se više informišete i potpišete peticije:

Link peticije:

Ažurirano Ponedjeljak, 15 April 2019 12:54
 
Baner
Baner